Aktívabb marketinggel a válság ellen
 
A tavalyi és tavaly előtti kolozsvári bútorvásároknál lényegesen élénkebb, színesebb volt az idei tavaszi Conmob. Változatosabb volt a kínálat, több volt az új arc, a kiállítók a megszokottnál nagyobb mennyiségű nyomtatott anyaggal próbálták meg népszerűsíteni termékeiket, felkelteni a látogatók érdeklődését.
A március 11-15 közötti, XVI-ik alkalommal megrendezett seregszemlén 69 kiállító vett részt, több mint a tavaly őszi rendezvényen. A Mărăşti negyedbeli Expo Transilvania vásárcsarnokba idén is eljött néhány magyarországi cég is. A vásárt járva ezúttal is fel lehetett fedezni „exotikus” standokat, olyan termékeket melyeknek semmi keresnivalójuk nem volna egy bútorvásáron: festményeket, sőt arc- és testápoló krémeket. A megkérdezett kiállítók egyhangúlag úgy nyilatkoztak, nagyon megérzik a gazdasági válság hatásait. „Körülbelül felére estek vissza az eladások. Az emberek meg vannak ijedve, részben a média által közölt hírek hatására. Kénytelenek voltunk elbocsátani alkalmazottaink mintegy 25 százalékát, promóciókat hirdettünk meg, megpróbálunk olcsóbb alapanyagokból dolgozni”, nyilatkozta Mariana Agache, a lugosi Agache SRL igazgatója.
A kolozsvári Zigman kft. a 2000-es megalukulása óta a legnehezebb időszakot éli át, ismeri el Claudia Man igazgató. Elmondása szerint az eladások csupán hozzávetőleg 60 százalékát teszik ki az év ezen időszakában normális szintnek. A vállalkozás aktívabb marketinggel, reklámklippek, szórólapok készítésével, árleszállítással és nem utolsósorban egy új, az eddiginél tágasabb bemutató bolt megnyitásával próbálja meg ellensúlyozni a krízis hatásait.
Szintén a marketing erősítésével, a termékek hatékonyabb reklámozásával próbálkozik a P&M Furniture kft, melynél az év kezdete óta stagnál az értékesítés.
A kereslet jelentős visszaesésére, a késve fizető ügyfelek számának emelkedésére panaszkodnak a Mobilenia kft. munkatársai. „Havonta indítunk promóciós akciókat, melyek területi jellegűek, illetve bizonyos klienseknek szólnak. Lecseréltük a kollekciókat, a drágábakkal szemben az olcsóbbakat részesítjük előnyben”, mondja a Oana Coldea, a cég belfödi értékesítési menedzsere.
Pengő ZoltánÚj székhelyen az East European Trade

Január végén, Marosvásárhelyről új székhelyre költözött az East European Trade (EET) kft. A román-német vegyes vállalat Koronkán, egy az E60-as főút mellett található modern ingatlanba költözött be.
 Az 550 négyzetméteres emeletes épületben helyet kaptak a cég irodái, a raktár, egy show-room és a munkatársak, valamint partnerek kiképzésének céljára kialakított helyiségek. “Nem fértünk a régi székhelyen, a raktárok a város három különböző pontján voltak”, nyilatkozta Codruţa Iacob igazgató. Elmondása szerint az EET eredetileg a marosvásárhelyi ipari parkba szeretett volna költözni, ahol koncesszióba kapott egy telket, ám a gazdasági válság miatt ideiglenesen elhalasztották a beruházást, és a bérlés mellett döntöttek. A koncessziós szerződés értelmében a cég 2011-ig kell felépítse székhelyét az ipari parkban.
Az igazgatónő azt mondja, a krízis eredményeként csökkentek valamelyest az eladások, ám a visszaesés nem jelentős. Ugyanakkor az ügyfelek nehezebben fizetnek, arra hivatkozva, hogy ők maguk is nehezebben hajtják be a kintlevőségeiket. A válság hatásait ellensúlyozandó, az EET-nél még nagyobb hangsúlyt kapott az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás, illetve a potenciális kliensek felkutatása. Sok más faipari cégtől eltérően az EET-nél nem hogy leépítések nem voltak, de három új munkatársat alkalmaztak a közelmúltban.
Az East European Trade 1992-ben alakult, azzal a célkitűzéssel, hogy a hazai faipari vállalatok számára is elérhetővé tegye a német technológiát. A cég famegmunkáló gépeket, kéziszerszámokat és fogyóeszközöket forgalmaz, ellátva egy sor neves külföldi gyártó (Holz Her, Festool, Lamello, Gross, Martin, Lange Maschinen Bau, Kuendig stb.) hazai képviseletét.


Csőd szélén a Mobicrasna

Elbocsájtotta 150 alkalmazottját a nagykárolyi Mobicrasna Rt. A legrégebbi Szatmár megyei bútorgyárak közé tartozó vállalat értékesítési nehézségek miatt volt kénytelen megválni munkatársaitól.

Leon Gătina igazgató azt nyilatkozta, hogy a cég már jó ideje raktárra termel, az eladások a gazdasági válság hatására drasztikusan visszaestek. „Kritikus helyzetben vagyunk, négy hónapja raktárra termelünk, nem tudjuk eladni az árut. A 180 alkalmazott közül 150-t kénytelenek voltunk elbocsátani, csak azok a részlegek maradtak meg, melyeknek a működése elengedhetetlen, a könyvelés, a pénzügyi osztály és az őrség. Az állam felé nincs adósságunk, minden illetéket befizettünk” – mondja Leon Gătina.

A Mobicrasna főleg Oroszországba, Ukrajnába, Svédországba, Németországba, Csehországba és Magyarországra exportált bútort, ám az utóbbi időben a megrendelések látványosan visszaestek. „Az emberek először a bútorvásárlásról mondanak le. Enni muszáj, öltözködni, közlekedni is, ellenben bútort senki sem vásárol. Ha vásárolnak, akkor az olcsó termékeket választják, nem a tömörfából készült stílbútort amelyet mi gyártunk. Mi nagyon függünk a gazdaságtól, ha a gazdaság jól működik akkor kelendő a bútor, válság idején azonban nem” – nyilatkozta az igazgató.

A Mobicrasna Rt. 1948-ben jött létre, 1997-ben privatizálták. Fénykorában 800 alkalmazottja volt a nagykárolyi gyárnak. 2008 elején még 400 munkása volt a vállalatnak, ám ezek több mint felét már a tavalyi év folyamán elbocsátották. A Mobicrasna bükkből és tölgyből gyártott főleg hálószoba- és ebédlőbútort.

Imageline © 2007
www.woodholz.ro