Szabó Béla: A faműves kézműves kismesterség
 
A kötet bemutatja kulturális örökségünk egy szegmensét, a népi kismesterségek közé tartozó faművességet. A hagyományőrzés és a múltbéli technikák átörökítési szándéka mellett, a Szerző célja a szakmai képzés tematikájának és módszerének egységesítése is.
Az olvasó ismereteket szerezhet a hajdani faragópásztorok és vidéki fúró-faragó "specialisták" tevékenységéről, és művészi értéket hordozó alkotásairól. Megismerheti a tevékenységi körből kialakult faműves szakma összetevőit:
Szakmatörténeti, néprajzi és népművészeti tudnivalókat, a használatos anyagokat, a faipari és faműves szakismeretet, gyártó műveleteket, gépészetet. Tájékozódhat a faművességhez társuló mesterségek: az ács, faesztergályos, és intarziakészítő gyártási alapműveleteiről.
A széleskörű ismeretanyagot közel négyszáz illusztráció teszi színesebbé
 
Fekete-fehér, 354 oldal, 107 Ron 
 
 
Szabó Béla: Faragóiskola
 
A hagyományőrzés szándékával létrehozott könyvében a szerző mintegy tizenöt féle Magyarországon használatos népi faragótechnikát ismertet meg.
Célközönsége elsősorban azok, akik szeretnének megtanulni faragni, de már valamely okból nincs lehetőségük szervezett körülmények között részt venni nappali tagozatos faműves szakmai oktatásban. A faragószerszámok és faragható anyagok bemutatásán túlmenően közel 700 színes műveletfázis, illusztráció segíti az egyes technikák elsajátítását. A műhely hangulatú tizenkilenc foglalkozás során a faragómódszerek lépcsőzetesen egymásra épülve követik egymást, így a kezdő faragó fokozatosan sajátíthatja el a különböző gyakorlati fogásokra. Azonban a könyv nemcsak a mesterséggel ismerkedőket tanítja meg a gyakorlati foglalkozásokra, hanem a haladó szintű faragó is bővítheti szakmai ismereteit, továbbá megkedvelhet ez idáig általa nem ismert technikákat.
 
Színes, 278 oldal, 118 Ron


Köbözőkönyv
 
A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség kiadványának célja, hogy a három féle rönkköbözési eljárás táblázatcsoportjait (csúcsátmérő szerinti-, középátmérő szerinti-, csúcsban mért különböző erdei faválaszték- köbözőtáblázatok) egy kötetben foglalja össze, segítve ezzel a gyakorlati munkát. Ugyanakkor egységes szerkezetet próbál létrehozni, amelyben a középátmérős és a csúcsátmérős köbtábla könnyebben összevethetővé válik. Rendkívül jól hasznosítható segédkönyv, amely jelentősen megkönnyíti a gyakorlati felhasználók munkáját.
 
Fekete-fehér, 262 oldal, 47 Ron


 
 
Petri Laszló: Energiatakarékos fűrészáru szárítás
 
A könyv első fele az energiatakarékossággal foglalkozik, vagyis olyan módszerekkel, amelyeknél ugyanannyi faanyag szárításához abszolút mennyiségben kevesebb energiát használunk fel. Már a létesítésnél gondolhatunk arra, hogy kiemelkedő, vagy a fogadószint eredeti megépítésénél jó hőszigeteléssel akadályozzuk a hőszivárgást. A felhasznált energia hasznosulását (hatásfoknövelését) különböző módszerek ismertetésével érzékelteti. Ilyen módszerek: a légcserés hővisszanyerők, zárt rendszerű kondenzációs (hőszivattyús) szárítás, a vákuumszárítás alkalmazása. De a transzmissziós veszteségek visszanyerése is szerepel a sorban. Külön fejezet foglalkozik a megújuló energiaforrások hasznosításával, vagyis amelyek használata „ingyenes” bárki számára, ezek a Nap és a szél energiája. A könyv második felében a 2000. évben megjelent „Fűrészáru szállítás és gőzölés” c. kötet legfontosabb fejezeteit ismerteti, amely gyakorlatiasan társul az energetikai és energiatakarékossági tartalomhoz.
 
Fekete-fehér 205 oldal, 60 Ron

Phil Irons: Faesztergálás
 
A könyv most megjelent magyar nyelvű kiadása kitűnő segítséget nyújt e műveletek elsajátításához. Ugyanis az esztergálás egyike azon kevés kézműves tevékenységeknek, amelyek a kezet, a fejet és a szívet is megdolgoztatják – a kézügyesség a figyelmes szem és a nyers faanyagból elkészült szép és hasznos tárgy feletti elégedettség összessége szinte felülmúlhatatlan örömet szerez. A könyv szerkezete is egyedülálló. Egy szokatlan megoldást alkalmazva, mely szerint az oldalak alul is, felül is külön-külön lapozhatóak. A felső részen találhatók a tartalomban szereplő munkadarabok gyártási folyamatai részletes ábrákkal tűzdelve, emellett az alsó részen a fent csak hivatkozásként megjelölt munkafogások részletesen munkafázisonként leírva.
 
Színes, 130 oldal, 63 Ron


 
 
 
Töröcsik Jolán: Az intarziás
 
Bámulatba ejtő szinte boszorkányos az a professzionális tudás amelyet Törőcsik Jolán a kezében, és lelkében tudhat. A most elkészült könyvben nem csak az a 8 év, és munka lapul, melyet a könyv elkészítésére fordítottak, hanem egy egész élet; „Joli néni” élete, és élete munkái. A fotókkal gazdagon illusztrált könyv, különös párosítása az életrajznak, készítés-technikának, és a remekművek bemutatásának. A művésznő által készített alkotások, immáron mindenki számára elérhetőek, és kézzel foghatóak; igaz könyv formájában. Most, olyan kiadványhoz juthat, mely nem hiányozhat egy Fás-lelkű szakember könyvespolcáról sem.
 
Színes 196 oldal, 71 Ron


A könyvek ára nem tartalmazza a 9%-os Áfát, a postaköltség ingyenes.

 

Imageline © 2007
www.woodholz.ro